Zacznijmy od frontów. Jakie dziś mamy możliwości wyboru?
Fronty kuchenne mogą być laminowane, fornirowane, drewniane, lakierowane (z możliwością wykonania uchwytu frezowanego we froncie), w różnych wykończeniach - macie, połysku. Bazą frontów jest płyta wiórowa przy frontach fornirowanych, a przy tych lakierowanych - płyta mdf. Obecnie zauważamy tendencję do wybierania frontów matowych, wśród których posiadamy takie z powierzchnią niezostawiającą odcisków palców. Jeśli zdecydujemy się przykładowo na dość wymagający kolor czarny, taka powierzchnia jest wybawieniem. Powodzeniem cieszą się też fronty naśladujące materiały, takie jak drewno czy beton. Jeśli chodzi o sam beton czy też fornir mamy do wyboru dwie możliwości: naturalna, żywa struktura lub imitacje. W naszej ofercie posiadamy fronty mające 22 mm grubości. Ciekawym rozwiązaniem dla wielbicieli minimalistycznych kuchni będzie wybór gładkich frontów w bieli, bądź czerni, z drewnianym rantem. Rant ten widoczny będzie każdorazowo, gdy otworzymy szafkę i zawsze w szafkach zamykających ciąg kuchenny, nieosłoniętych ścianą. Amatorów klasycznych kuchni na pewno zachwycą wprowadzone w tym roku fronty z ramką, w całości drewniane- dębowe, dostępne w całej palecie kolorów, z widocznymi sękami. Wspomniana paleta zaprojektowana została w taki sposób, że każdy kolor pasuje do pozostałych, dzięki czemu możemy połączyć swobodnie dwa, trzy kolory w jednej kuchni. We wnętrzach industrialnych świetnie sprawdzą się laminaty imitujące porysowaną stal.
Fronty posegregowane są wg różnych grup cenowych...
Tak, w ofercie Nolte wyróżnimy 8 grup cenowych, w których każdy front ma swoją cenę, właściwość i materiały. Różnice w cenie nie wynikają z jakości wykonania, bo ta jest zawsze na najwyższym poziomie, a raczej z rodzaju użytego materiału i procesu produkcji. Cenowo kształtuje się to w ten sposób, że front w drugiej grupie cenowej będzie kosztował ok. 5-6 % więcej niż ten z pierwszej grupy. Różnica w cenie, we frontach z pierwszej i ostatniej grupy cenowej może być dwukrotna.
W Waszej ofercie zachwycają fronty z kolekcji Nolte Neo. Jak ta kolekcja kształtuje się cenowo?
Kolekcja Nolte Neo jest 10-20% wyższa od 7, 8 grupy cenowej. To kolekcja premium, w której odnajdziemy fronty lustrzane, frezowane imitujące modne dziś lamele, z nowoczesną grafiką, forniry drewniane i kamienne. Myślę, że ta kolekcja zachwyci nawet najbardziej wymagającego klienta.
We wnętrzach coraz częściej doceniamy dziś minimalizm. Polecisz jakieś rozwiązanie, które świetnie się sprawdzi w prostej, nowoczesnej kuchni?
Efektownym rozwiązaniem będzie na pewno wykonanie blatów i frontów na przykład szafek dolnych w tym samym dekorze. W ten sposob możemy osiągnąć jednolitą, spójną kuchnię. W ofercie Nolte większość dekorów zastosowanych na frontach imitujących naturalne materiały, odnajdziemy też na blatach. Oczywiście blaty i fronty wykonane są z innych materiałów. Spektakularnym rozwiązaniem będzie też zastosowanie frontów lustrzanych i takich samych cokołów.
Moi klienci często pytają mnie, jaki jest skuteczny sposób na czyszczenie frontów kuchennych. Jakie rozwiązanie Ty byś polecił?
Fronty najlepiej czyścić płynem do mycia szyb i ściereczką bawełnianą.
Porozmawiajmy o blatach kuchennych. Obecnie wiele kuchni zachwyca niewielką grubością blatów.
To prawda, w ofercie Nolte odnajdziemy blaty o grubości nawet 12 mm, które łatwo można pomylić chociażby ze spiekiem. Oprócz tego posiadamy też blaty o grubości 25, 40 mm. Kilka kolorów blatów dostępne jest w grubości 10 cm, co sprawdzi się świetnie np. przy wyspach kuchennych. Blaty Nolte wyróżnia też długość 5,1 m i szerokość 1,2 m, co pozwala na stworzenie długiego blatu bez żadnych łączeń.
Jeśli już mówimy o łączeniach na blacie, to nie sposób nie wspomnieć o Corianie...
Tak, ogromną zaletą Corianu jest możliwość bezszwowego łączenia. Jeśli zastosujemy go przykładowo na blacie i fartuchu kuchennym czy wykonamy zintegrowany zlew, nigdzie nie będzie żadnych szczelin. To niewątpliwa zaleta w kuchni, gdzie tak zależy nam na utrzymaniu czystości. Corian to materiał syntetyczny, który jest złożony z minerałów i żywic akrylowych. Jest odporny na uderzenia czy pękniecia; jeśli pojawią się na nim rysy, możemy go odnowić. Ponadto jego odporność na zabrudzenia i plamy jest wielkim atutem w kuchni. Blaty z Corianu możemy wykonać właściwie w każdej grubości wspomagając się zastosowaniem płyt meblowych. Corian sprawdza się nie tylko we wnętrzach; we Wrocławiu zobaczymy go na elewacjach budynków Ovo czy Afrykarium.
Na blatach świetnie sprawdzą się też konglomeraty czy spieki...
Tak, w swojej ofercie posiadamy konglomeraty od Technistone czy Silestone, a także spieki Neolith i Consentino.
Konglomerat kwarcowy to materiał, który składa się z żywicy sztucznej i drobnoziarnistego kwarcu, łączonego w procesie produkcji w jednolitą masę. Konglomeraty świetnie imitują kamienie takie jak marmur, granit i piaskowiec. Są trwałe, odporne na wodę, wilgoć, plamy.
Spieki to przede wszystkim odporność na wysokie temperatury, niemal zerowa porowatość i łatwość w utrzymaniu czystości. Spieki uzyskuje się poprzez zmielenie skał granitowych z dodatkiem glinek, topników skaleniowych i barwników – wciąż zachowują więc naturalny charakter oraz twardość i odporność porównywalne do granitu. Powstają w procesie wypalania w wielkich piecach hybrydowych w temperaturze 1 100- 1 300°C (stąd jego komercyjna nazwa „spiek”). Na blatach kuchennych zastosowanie znajdują zazwyczaj te o grubości 12-30 mm.
Choć spiekom, konglomeratom i kamieniom naturalnym nie można odmówić ich właściwości i zachwycającego wyglądu, to wiele osób decyduje się też na blaty drewniane.
Tak, drewniane blaty to dobry wybór dla osób ceniących naturalny wygląd i styl, jednakże wymagają one regularnej konserwacji i uwagi, aby zachować swój wygląd i trwałość przez długi czas. Najczęściej wykonujemy blaty o grubości 4 cm, z drewna dębowego. Można skorzystać z gotowych wybarwień dostępnych w naszym showroomie albo przynieść do nas próbkę, na podstawie której zostanie stworzony blat.
Dziękuję za rozmowę.
Dziękujemy również.
Baster Kuchnie
ul. Kamińskiego 31
59-220 Legnica
Tel.:+48 509 325 076
Tel. stacjonarny: +48 76 711 24 25
studio@basterkuchnie.pl
www.basterkuchnie.pl
Zdjęcia: Nolte Kuchen, Aleksandra Dobosz